OPIS SZKOLENIA:

Kształtowanie umiejętności i świadomości związanych z zrównoważoną kuchnią, umożliwiających uczestnikom skuteczne wdrażanie praktyk, które zarówno dbają o środowisko, jak i spełniają wysokie standardy jakości kulinarnej.

ADRESACI:

Szkolenie skierowane jest do pracowników firm cateringowych dostarczających posiłki dla przedszkoli i szkół, pracowników przedszkoli i szkół, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności w zakresie zrównoważonej kuchni.

PROGRAM SZKOLENIA:

  1. Wprowadzenie do Zrównoważonej Kuchni (2 godz.)

– Zasady zrównoważonej kuchni i jej wpływ na środowisko.

– Etyka żywieniowa: odpowiedzialne wybory żywnościowe.

  1. Minimalizacja Marnowania (2 godz.)

 – Analiza problemu marnowania żywności.

– Strategie minimalizacji marnowania w kuchni.

  1. Techniki Gotowania i Przyrządzania Zrównoważonych Potraw (4 godz.)

– Techniki gotowania z wykorzystaniem sezonowych i lokalnych składników.

– Praktyczne warsztaty gotowania zrównoważonych potraw.

  1. Zrównoważone Źródła Białka i Wegetarianizm (2 godz.)

 – Zrównoważone źródła białka w diecie.

– Rola wegetarianizmu w zrównoważonej kuchni.

  1. Zrównoważone Menu i Praktyki Gastronomiczne (3 godz.)

– Projektowanie zrównoważonych menu.

– Zrównoważone praktyki gastronomiczne: redukcja odpadów i recyclingu.

LICZBA GODZIN: 12

INFORMACJE DODATKOWE:

Szkolenie będzie realizowane w formie stacjonarnej. W zależności od czasu, potrzeb będą wykorzystywane różne elementy: ćwiczenia, testy, ankiety, udostępnianie ekranu i
inne.

CENA: 1 900 zł