OPIS SZKOLENIA:

Celem szkolenia jest nabycie wiedzy na temat zasad żywienia w szkołach i przedszkolach oraz dostarczenie podstawowych umiejętności przygotowania dań aby nie traciły walorów smakowych i wartości odżywczych, układania menu z uwzględnieniem diet i alergii pokarmowych.

ADRESACI:

Szkolenie skierowane jest do pracowników firm cateringowych dostarczających posiłki dla przedszkoli i szkół, pracowników przedszkoli i szkół, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności w zakresie układania diet z uwzględnieniem alergii i nietolerancji pokarmowych u dzieci.

PROGRAM SZKOLENIA:

W trakcie szkolenia wykorzystane zostaną liczne przykłady, ćwiczenia, praca warsztatowa:
1.Podstawy żywienia w szkołach i przedszkołach.
2.Sposoby przygotowania dań aby nie traciły walorów smakowych i wartości odżywczych.
3.Normy żywienia i racje pokarmowe.
4.Jak poszczególne składniki pokarmowe (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne) wpływają na
organizm ludzki.
5.Jak przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym poprzez właściwą dietę.
6.Jak posługiwać się normami żywienia i tabelami składu produktów spożywczych.
7.Podstawowe zasady żywienia dzieci.
8.Żywienie dietetyczne.
9.Najczęstrze alergeny pokarmowe.
10.Różnice między alergią pokarmową a nietolerancją pokarmową.
11.Zasady diety eliminacyjnej.
12.Zastępowanie produktów alergicznych: zastępowanie mleka, jaj, glutenu

LICZBA GODZIN: 12

INFORMACJE DODATKOWE:

Szkolenie będzie realizowane w formie stacjonarnej. W zależności od czasu, potrzeb będą wykorzystywane różne elementy: ćwiczenia, testy, ankiety.

CENA: 1 800 zł