Szkolenie baristyczne I stopnia
Kategoria:
350,00 zł
350,00 zł
Czas trwania: 10 godzin |
SZKOLENIE BARISTYCZNE I STOPNIA
Cel edukacyjny
Omówienie różnych rodzajów kaw, parametry prawidłowego espresso, regiony uprawy ziaren kawy, sposoby wypalania i różnice w smaku oraz aromacie.
Uczestnicy nabędą wiedzę odnośnie przygotowania perfekcyjnego espresso, cappuccino, latte macchiato, kawy z syropami i wiele innych popularnych odmian tego boskiego napoju. Ponadto kursanci poznają tajniki podstaw tzw. art latte, czyli malowania na kawie dekoracji w postaci serca oraz rozety za pomocą odpowiednio spienionego mleka.
Adresaci kursu
Podstawowy kurs baristyczny I stopnia jest przeznaczony dla osób, które zaczynają swoją pracę w branży kawowej.
Program kursu
- Pochodzenie kawy,
- Gatunki kaw,
- Mieszanki kaw,
- Rozpoznawanie ziaren robusty i arabiki,
- Wypalanie i przechowywanie kaw,
- Kofeina i jaj wpływ na człowieka,
- Parametry prawidłowego espresso,
- Ristretto,
- Americano,
- Coretto,
- Mocha,
- Con Panna,
- Cappuccino,
- Latte macchiato,
- Espresso macchiato,
- Irish coffee,
- Ice coffee,
- Wpływ grubości mielenia kawy na jakość espresso (regulacja młynka),
- Zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu ciśnieniowego,
- Obsługa klienta przy barze, serwowanie kaw,
- Zajęcia praktyczne: wykonywanie poznanych kaw przez wszystkich kursantów,
- Zasady spieniania mleka do różnych kaw,
- Wykonywanie kaw smakowych oraz warstwowych z syropami,
- Latte art: ćwiczymy dwa podstawowe wzory lane z ręki – serce, rozeta,
- Malowanie wykałaczką,
- Malowanie sosem czekoladowym.
Tryb
Kurs odbywa się w formie stacjonarnej.
Certyfikaty
Po ukończonym kursie uczestnik otrzymuje zaświadczenie.
Dodatkowo:
- certyfikat w języku polskim – 30 zł
- certyfikat w języku angielskim – 30 zł
Uwagi
Uruchomienie kursu uzależnione jest od minimalnej liczby chętnych.
350,00 zł
Czas trwania: 10 godzin |