Rola diety w schorzeniach tarczycy
Kategoria:
320,00 zł
320,00 zł
Czas trwania: 8 godzin |
ROLA DIETY W SCHORZENIACH TARCZYCY
Cel edukacyjny
Celem kursu jest nabycie wiedzy związanej z żywieniem osoby borykającej się ze schorzeniem tarczycy.
Adresaci kursu
Szkolenie skierowane dla osób znających podstawy żywienia człowieka.
Program kursu
- Opis funkcjonowania gruczołu tarczowego – anatomia, oś ujemnego sprzężenia zwrotnego, synteza hormonów tarczycy,
- Wpływ hormonów tarczycy na metabolizm (metabolizm lipidów, węglowodanów),
- Choroby tarczycy, patogeneza, diagnostyka, objawy,
- Nadczynność i niedoczynność tarczycy jako zespoły objawów klinicznych wywołanych zaburzeniami funkcjonowania gruczołu tarczowego,
- Choroby autoimmuologiczne tarczycy: Hashimoto, Graves Basedow,
- Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy – omówienie podaży białek, tłuszczy, węglowodanów w chorobach tarczycy przebiegających z nadczynnością i niedoczynnością, a także w chorobie Hashimoto i Gravesa Basedowa,
- Choroby tarczycy a masa ciała i skład masy ciała,
- Otyłość a choroby tarczycy (leptyna a funkcjonowanie tarczycy),
- Zastosowanie analizy bioimpedancji u pacjentów z chorobami tarczycy,
- Minerały i witaminy mające wpływ na funkcjonowanie gruczołu tarczowego: jod, selen, żelazo, cynk, witamina A, E, D- przykłady badań,
- Program Profilaktyki Jodowej w Polsce – omówienie,
- Choroby autoimmunologiczne tarczycy a witamina D – najnowsze doniesienia.
Tryb
Kurs odbywa się w formie stacjonarnej.
Certyfikaty
Po ukończonym kursie uczestnik otrzymuje zaświadczenie.
Dodatkowo:
- certyfikat w języku polskim – 30 zł
- certyfikat w języku angielskim – 30 zł
Uwagi
Uruchomienie kursu uzależnione jest od minimalnej liczby chętnych.
320,00 zł
Czas trwania: 8 godzin |