Rachunkowość zarządcza i controlling w praktyce
Kategoria:
500,00 zł
500,00 zł
Czas trwania: 16 godzin |
RACHUNKOWOŚĆ ZARZĄDCZA I CONTROLLING W PRAKTYCE
Cel edukacyjny
Celem kształcenia jest teoretyczne i praktyczne przygotowanie do wykonania zawodu specjalisty ds. rachunkowości zarządczej.
Adresaci kursu
Kurs jest skierowany do osób, które chcą poszerzyć swoją wiedzę, umiejętności oraz kwalifikacje w zakresie rachunkowości.
Program kursu
- wprowadzenie do controllingu i rachunkowości zarządczej:
- istota funkcjonowania controllingu w firmie,
- cele i zadania controllingu finansowego w przedsiębiorstwie – w jaki sposób controlling może wspomagać osiąganie celów finansowych przedsiębiorstwa?
- operacyjne i strategiczne podejście do controllingu finansowego – budowa systemu informacyjnego w przedsiębiorstwie w oparciu o dane z rachunkowości.
- problemy związane z kosztami prowadzenia działalności:
- klasyfikacja kosztów działalności – jak grupuje się koszty w firmie według prawa bilansowego i na potrzeby zarządzania przedsiębiorstwem,
- analiza zmienności kosztów – jak zidentyfikować koszty stałe i zmienne oraz ustalić, jak wahania popytu i produkcji wpływają na koszty operacyjne.
- system rachunku kosztów i jego znaczenie:
- rachunek kosztów pełnych a rachunek kosztów zmiennych – jaki jest wpływ stosowanego systemu rachunku kosztów na wynik finansowy firmy, jak można sterować wynikiem za pomocą zapasów,
- wieloblokowy i wielostopniowy rachunek kosztów zmiennych – jak sporządzić rachunek wyników wybranych części organizacyjnych przedsiębiorstwa oraz dla poszczególnych produktów (wyrobów, usług).
- zastosowanie analizy koszt – wolumen – zysk w controllingu:
- próg rentowności – ile należy sprzedawać, aby wyjść na swoje; ile sprzedawać, aby osiągnąć zakładany poziom zysku,
- Badanie marginesów bezpieczeństwa – o ile można zmniejszyć sprzedaż, aby nie zbankrutować,
- wykorzystanie dźwigni operacyjnej i finansowej w controllingu – jak fluktuacje popytu wpływają na zysk i jak zmiany zysku oddziałują na rentowność kapitału własnego,
- wrażliwość progu rentowności i decyzje podejmowane w innych działach (np. marketing) a próg rentowności.
- wykorzystanie informacji o kosztach w procesie podejmowania decyzji:
- optymalna struktura produkcji – jakie asortymenty wyrobów oferować i w jakich ilościach, aby najwięcej zarobić,
- kalkulacje cenowe – jak ustalić cenę sprzedaży w normalnych warunkach działania i przy specjalnych zamówieniach,
- decyzje typu „make-or-buy” – czy opłaca się wytwarzać, czy lepiej kupować dany komponent,
- decyzje związane z typem produkcji – jak wybrać optymalny sposób wytwarzania lub świadczenia usług,
- decyzje typu „wytwarzać dalej czy zaprzestać” – co się bardziej opłaca.
- projektowanie controllingu i rachunkowości zarządczej:
- kryteria wyodrębniania ośrodków odpowiedzialności,
- ocena i kontrola dokonań centrów kosztów, zysku i inwestycji,
- proces budżetowania, metody budżetowania i rodzaje budżetów,
- budżetowanie operacyjne i finansowe,
- konsolidacja budżetów cząstkowych w ramach budżetu głównego.
Tryb
Kurs odbywa się w formie stacjonarnej.
Certyfikaty
Po ukończonym kursie uczestnik otrzymuje zaświadczenie.
Dodatkowo:
- certyfikat w języku polskim – 30 zł
- certyfikat w języku angielskim – 30 zł
Uwagi
Uruchomienie kursu uzależnione jest od minimalnej liczby chętnych.
500,00 zł
Czas trwania: 16 godzin |