Kurs somellierski
Kategoria:
700,00 zł
700,00 zł
Czas trwania: 30 godzin |
KURS SOMMELIERSKI
Cel edukacyjny
Kurs przeznaczony jest dla osób, które chciałyby z większą swobodą poruszać się w restauracji zarówno jako gość, jak i pracownik.
Adresaci kursu
Kelnerzy, których obowiązkiem jest opieka nad kartą win oraz osoby aspirujące do stanowiska sommeliera, znajdą tu nieocenione wskazówki.
Program kursu
- Zawód sommelier – omówienie,
- Geneza wina na świecie,
- Typologia win,
- Fizjologia smaku,
- Technologia produkcji win białych, różowych, czerwonych, musujących,
- Najważniejsze odmiany winorośli,
- Klasyfikacja jakościowa; przepisy prawne Francji, Włoch, Hiszpanii, Austrii, Niemiec,
- Główne regiony produkcji wina,
- Jak czytać etykietę,
- Rodzaje korków, beczek, butelek,
- Przechowywanie win, strategia dojrzewania, wady wina,
- Temperatury podawania,
- Doprowadzanie wina do odpowiedniej temperatury,
- Rodzaje kieliszków, karafek i akcesoria sommelierskie,
- Serwis win białych, czerwonych, musujących – ćwiczenia praktyczne (każdego dnia),
- Napowietrzanie i dekantacja,
- Kolejność podawania win,
- Okazje specjalne, przyjęcia, degustacje,
- Reklamacje,
- Rozmowa z klientem,
- Sposoby na bycie dobrym sommelierem,
- Wino i potrawy – zasady ogólne,
- Omówienie karty win restauracji,
- Degustacje analityczne.
Tryb
Kurs odbywa się w formie stacjonarnej.
Certyfikaty
Po ukończonym kursie uczestnik otrzymuje zaświadczenie.
Dodatkowo:
- certyfikat w języku polskim – 30 zł
- certyfikat w języku angielskim – 30 zł
Uwagi
Uruchomienie kursu uzależnione jest od minimalnej liczby chętnych.
700,00 zł
Czas trwania: 30 godzin |