Kurs dietetyki II stopnia
900,00 zł
Czas trwania: 40 godzin |
KURS DIETETYKI II STOPNIA
Cel edukacyjny
Rozszerzenie wiedzy na temat profilaktyki zdrowotnej, oraz wspomaganie leczenia dietetycznego wielu chorób.
Adresaci kursu
Kurs jest przeznaczony dla wszystkich osób, które są zainteresowane zdrowym odżywianiem i chcą związać swą przyszłość zawodową z dietetyką.
Warunek! Aby zostać uczestnikiem szkolenia zaawansowanego i móc przystąpić do egzaminu potwierdzającego umiejętności w zakresie dietetyki, należy mieć skończony kurs dietetyki o zakresie podstawowym organizowany przez Szkołę College Medyczny lub też inna placówkę. Ewentualnie ukończone studia pierwszego stopnia z zakresu technologii żywienia.
Program kursu
- Charakterystyka funkcji narządów organizmu człowieka:
- Budowa układu krwionośnego i limfatycznego,
- Budowa układu oddechowego,
- Budowa układu ruchowego,
- Budowa układu nerwowego i mózgu,
- Budowa narządów zmysłu,
- Budowa układu płciowego i wydalniczego.
- Określenie stanu odżywienia człowieka:
- Ocena stanu odżywienia,
- Badania antropometryczne,
- Ocena sposobu żywienia,
- Wykorzystywanie technik komputerowych do tworzenia i oceny jadłospisów.
- Zalecenia dietetyczne w rożnych stanach chorobowych:
- Żywienie dietetyczne. Klasyfikacja diet wg PAN,
- Niepożądana reakcja organizmu na pożywienie. Alergia pokarmowa, pseudoalergia, nietolerancja pokarmowa,
- Choroba zwyrodnieniowa stawów,
- Osteoporoza,
- Choroba refluksowa przełyku,
- Zapalenie błony śluzowej żołądka i choroba wrzodowa,
- Zespół jelita drażliwego,
- Choroba uchyłkowa jelit. Zaparcia,
- Przewlekłe zapalenie trzustki,
- Wodobrzusze – następstwo marskości wątroby,
- Przewlekła niewydolność nerek,
- Zmęczenie. Depresja,
- Zapobieganie przerostowi prostaty poprzez odpowiednią dietę. Impotencja,
- Cukrzyca typu I i II.
- Jak efektywnie schudnąć – tworzenie indywidualnego programu odchudzającego:
- Otyłość i nadwaga jako główne zagrożenia dla zdrowia człowieka,
- Żywienie w diecie ubogoenergetycznej. Produkty zalecane i przeciwwskazane,
- Dobór produktów i potraw w diecie ubogoenergetycznej,
- Przykłady posiłków w diecie ubogoenergetycznej,
- Diety niezbilansowane.
- Nawiązywanie i utrzymywanie kontaktów międzyludzkich:
- Podstawowa terminologia psychologiczna,
- Typy osobowości,
- Style komunikowania się. Techniki komunikacji werbalnej i formy komunikacji niewerbalnej,
- Charakterystyka potrzeb człowieka,
- Psychologiczne i społeczne uwarunkowania kontaktu z pacjentem,
- Zasady prowadzenia dyskusji i negocjacji.
- Wysiłek fizyczny we wspomaganiu dietoterapii:
- Aktywność fizyczna a funkcjonowanie organizmu,
- Wysiłek fizyczny a masa ciała,
- Przeciwwskazania do wysiłku fizycznego,
- Rodzaje wysiłków fizycznych,
- Zasady doboru ćwiczeń do treningu indywidualnego z uwzględnieniem przeciwwskazań zdrowotnych,
- Przygotowanie do aktywności fizycznej (dieta, odzież, czynniki środowiskowe i psychospołeczne),
- Zasady budowania indywidualnego programu treningu odchudzającego.
- Elementy psychodietetyki:
- Czym zajmuje się psychodietetyka?
- Biologiczne, społeczne i kulturowe funkcje jedzenia,
- Rodzaje zaburzeń w stylu odżywiania skutkujące otyłością,
- Psychologiczne konsekwencje otyłości,
- Zmiany psychologiczne wywołane stosowaniem diety i metody wsparcia psychologicznego,
- Praktyczne wskazówki do pracy z pacjentem otyłym.
Tryb
Kurs odbywa się w formie stacjonarnej.
Certyfikaty
Po ukończonym kursie uczestnik otrzymuje zaświadczenie.
Dodatkowo:
- certyfikat w języku polskim – 30 zł
- certyfikat w języku angielskim – 30 zł
Uwagi
Uruchomienie kursu uzależnione jest od minimalnej liczby chętnych.
900,00 zł
Czas trwania: 40 godzin |