Kurs barmański
600,00 zł
Czas trwania: 30 godzin |
KURS BARMAŃSKI
Cel edukacyjny
Obecnie profesja ta jest zajęciem interdyscyplinarnym. Od osoby pracującej za barem coraz częściej wymaga się zdolności ekwilibrystycznych, znajomości zasad miksologii, towaroznawstwa, obsługi konsumenta, a nawet psychologii sprzedaży. Wychodząc naprzeciw wymaganiom rynku przygotowaliśmy program kursu, który pozwala na opanowanie wiadomości zarówno teoretycznych, jak i praktycznych niezbędnych do pracy w zawodzie barmana.
Adresaci kursu
Kurs barmański powstał z myślą o osobach chcących rozpocząć swoją przygodę z gastronomią, a także dla tych, którzy chcą podnieść własne kwalifikacje w zawodzie.
Program kursu
- Zarys technologii i towaroznawstwa napojów:
- Stowarzyszenia barmańskie, etyka zawodu barmana
- Przegląd towaroznawczy wódek (wódki polskie, whisky, gin, rum),
- Towaroznawstwo i technologia likierów.
- Stowarzyszenia barmańskie, etyka zawodu barmana
- Historia napojów mieszanych:
- historia koktajli francuskich,
- historia koktajli angielskich,
- historia koktajli amerykańskich,
- Bloody Mary,
- Cuba Libre,
- Manhattan,
- Margarita,
- Martini,
- Old Fashioned.
- Charakterystyka napojów mieszanych:
- Fizjologia napojów mieszanych,
- Schemat wzajemnego kojarzenia się składników,
- Koktajle na bazie wódki,
- Koktajle na bazie whisky,
- Koktajle na bazie ginu,
- Koktajle na bazie rumu,
- Drinki sławnych barów i mistrzów świata.
- Organizacja baru
- Typy barów,
- Urządzenia i sprzęt meblowy będące na wyposażeniu baru,
- Wykaz składników obowiązujących w barach,
- Miary barowe.
- Technika mieszania napojów gorących:
- Podstawowe zasady sporządzania napojów gorących,
- Wygrzewanie szkła i sposoby flambirowania napojów,
- Sporządzanie napojów gorących na wybranych przykładach (grog, krupnik, punch, mull, sangaree).
- Technika mieszania napojów zimnych,
- Kolejność czynności sporządzania napojów zimnych,
- Niezbędny sprzęt wykorzystywany w technice mieszania napojów zimnych (shakery, blendery, szklanica barmańska).
- Technika miksowania koktajli:
- Propedeutyka miksologii,
- Podstawowe elementy techniki miksowania,
- Podstawowe sposoby i metody miksowania (shaking, blending, building).
Tryb
Kurs odbywa się w formie stacjonarnej.
Certyfikaty
Po ukończonym kursie uczestnik otrzymuje zaświadczenie.
Dodatkowo:
- certyfikat w języku polskim – 30 zł
- certyfikat w języku angielskim – 30 zł
Uwagi
Uruchomienie kursu uzależnione jest od minimalnej liczby chętnych.
600,00 zł
Czas trwania: 30 godzin |