Kontrola sanepidu – krok po kroku (gastronomia)
Kategoria:
199,00 zł
199,00 zł
Czas trwania: 3 godzin |
KONTROLA SANEPIDU – KROK PO KROKU (GASTRONOMIA)
Cel edukacyjny
Kursant dowie się, w jaki sposób przygotować się do kontroli sanitarnej i jakie dokumenty zgromadzić. Jak weryfikować dokumenty takie jak upoważnienie, protokół pokontrolny i jak przebiega postępowanie administracyjne. Dowie się również, jakie działania podjąć w przypadku, w którym nie zgadza się z decyzją sanepidu.
Adresaci kursu
Pracownicy gastronomii, osoby zajmujące się cateringiem, właściciele i managerowie lokali gastronomicznych.
Program kursu
- Fakty i mity kontroli sanitarnych,
- Rodzaje kontroli i uprawienia inspektorów sanitarnych,
- Kontrola na zgłoszenie – zasady weryfikacji jej autentyczności,
- Przebieg niezapowiedzianej kontroli – jak się przygotować,
- Prawidłowy sposób sporządzania listy alergenów,
- Nieobecność właściciela a kontrola sanitarna – zasady postępowania,
- Wszczęcie postępowania administracyjnego – co dalej,
- Przetwory własne – jakie wytyczne trzeba spełnić, aby sprzedawać wyroby własne,
- Mrożenie produktów – kiedy jest możliwe i w jakich warunkach,
- Przechowywanie żywności – zasady segregacji w chłodni i lodówkach,
- Lokal gastronomiczny a świadczenie usług cateringowych – niezbędne pozwolenia,
- Kontrola sanitarna w food truckach,
- Tort weselny i stół wiejski vs. odpowiedzialność za zatrucia,
- Praktyczne zarządzanie i prowadzenie dokumentacji GHP/GMP/HACCP.
Tryb
Kurs odbywa się w formie stacjonarnej.
Certyfikaty
Po ukończonym kursie uczestnik otrzymuje zaświadczenie.
Dodatkowo:
- certyfikat w języku polskim – 30 zł
- certyfikat w języku angielskim – 30 zł
Uwagi
Uruchomienie kursu uzależnione jest od minimalnej liczby chętnych.
199,00 zł
Czas trwania: 3 godzin |