Intendent w placówce oświatowej
450,00 zł
Czas trwania: 8 godzin |
KURS ZIOŁOLECZNICTWA
Cel edukacyjny
Zdobycie wiedzy dotyczącej prawidłowego żywienia oraz jego znaczenia w rozwoju dzieci i młodzieży. Podczas szkolenia dowiesz się m.in. jak układać smaczne i pełnowartościowe jadłospisy zgodnie z obowiązującymi normami, a także jak wprowadzać prawidłowe nawyki żywieniowe wśród podopiecznych i uczestniczyć w ich rozwoju.
Adresaci kursu
Szkolenie przeznaczone jest dla osób wykonujących zadania intendenta w:
• placówkach oświatowo-wychowawczych (żłobki, przedszkola, szkoły, internaty, bursy,
specjalne ośrodki szkolno-wychowawcze),
• osób pracujących w firmach cateringowych i gastronomicznych zaopatrujących ww zakłady żywienia zbiorowego w posiłki.
Program kursu
- Prawidłowe żywienie – podstawy,
- Jakie pomoce naukowe wykorzystać, by skomponować jadłospis – normy żywienia, rozporządzenia,
- Obliczanie zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze dla poszczególnych grup wiekowych,
- Zapoznanie się z gotowymi schematami jadłospisów przedszkolnych i szkolnych,
- Najczęściej popełniane błędy żywieniowe i ich skutki,
- Diety eliminacyjne, wegetariańskie – dieta bezglutenowa i bezlaktozowa, wegetariańska,
- Oznaczanie alergenów, zapis kaloryczności dań na jadłospisie,
- Wykaz produktów spożywczych zalecanych i niezalecanych przez Sanepid,
- Planowanie kilkudniowych jadłospisów w zależności od grupy wiekowej,
- Szacowanie zawartości soli, cukru, tłuszczu w produktach i potrawach,
- Wspólna ocena ułożonych jadłospisów,
- Obliczanie średniej normy ważonej na energię.
Tryb
Kurs odbywa się w formie stacjonarnej.
Certyfikaty
Po ukończonym kursie uczestnik otrzymuje zaświadczenie.
Dodatkowo:
- certyfikat w języku polskim – 30 zł
- certyfikat w języku angielskim – 30 zł
Uwagi
Uruchomienie kursu uzależnione jest od minimalnej liczby chętnych.
450,00 zł
Czas trwania: 8 godzin |