Dietoterapia szpitalna
Kategoria:
990,00 zł
990,00 zł
Czas trwania: 60 godzin |
KURS DIETOTERAPIA SZPITALNA
Cel edukacyjny
Podnoszenie kwalifikacji zawodowych personelu medycznego w zakresie żywienia człowieka w wybranych jednostkach chorobowych.
Adresaci kursu
Szkolenie dedykowane przede wszystkim do personelu medycznego.
Program kursu
- Klasyfikacja i charakterystyka diet szpitalnych,
- Praktyczne wdrażanie klasyfikacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia,
- Żywienie człowieka chorego:
- żywienie w schorzeniach układu pokarmowego:
- choroby jamy ustnej i przełyku,
- choroba refluksowa,
- ostry i przewlekły nieżyt żołądka,
- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
- ostry i przewlekły nieżyt jelit,
- zaparcie nawykowe,
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- choroba Leśniowskiego i Crohna,
- zespół nadwrażliwości jelita grubego,
- choroby miąższu wątroby,
- ostre i przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych,
- kamica żółciowa,
- ostre i przewlekłe zapalenie trzustki.
- żywienie po zabiegach chirurgicznych,
- żywienie w schorzeniach układu moczowego:
- zapalenie kłębuszków nerkowych,
- przewlekłe kłębuszkowe zapalenie nerek,
- ostra i przewlekła niewydolność nerek,
- żywienie pacjentów dializowanych,
- nefropatia cukrzycowa,
- odmiedniczkowe zapalenie nerek,
- kamica nerkowa (szczawianowo-wapniowa, fosforanowo-wapniowa, moczanowa, fosforanowo-magnezowo-amonowa, cystynowa, ksantynowa)
- żywienie w chorobach metabolicznych:
- cukrzyca,
- otyłość,
- niedożywienie,
- dna moczanowa,
- hiperlipidemie.
- żywienie w schorzeniach układu krążenia:
- nadciśnienie tętnicze,
- choroba niedokrwienna serca,
- żywienie po zawale mięśnia sercowego,
- miażdżyca,
- profilaktyka chorób układu krążenia.
- żywienie w chorobach neurologicznych:
- udar mózgu,
- Parkinson.
- żywienie w chorobach nowotworowych,
- żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych.
- żywienie w schorzeniach układu pokarmowego:
- Żywienie dzieci zdrowych i chorych:
- Charakterystyka różnych grup wiekowych.
- Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego.
- Żywienie niemowląt naturalne, mieszane i sztuczne.
- Żywienie noworodków z małą masą urodzeniową.
- Żywienie wcześniaków.
- Postępowanie żywieniowe w przypadku pojawiających się wymiotów.
- Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym.
- Żywienie w przypadku braku łaknienia.
- Zaburzenia w odżywianiu – żywienie w zaparciach i biegunkach (ostra, przewlekła, nieswoista i chlorkowa).
- Żywienie w celiakii (choroba trzewna).
- Żywienie w mukowiscydozie.
- Żywienie w nietolerancji pokarmowej.
- Diety eliminacyjne – preparaty mlekozastępcze.
- Żywienie w fenyloketonurii.
- Żywienie w krzywicy.
- Żywienie w tężyczce.
- Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego.
- Żywienie w otyłości.
- Żywienie w wirusowym zapaleniu wątroby.
- Żywienie w alergiach pokarmowych.
- Dieta ketogenna.
Tryb
Kurs odbywa się w formie stacjonarnej.
Certyfikaty
Po ukończonym kursie uczestnik otrzymuje zaświadczenie.
Dodatkowo:
- certyfikat w języku polskim – 30 zł
- certyfikat w języku angielskim – 30 zł
Uwagi
Uruchomienie kursu uzależnione jest od minimalnej liczby chętnych.
990,00 zł
Czas trwania: 60 godzin |