OPIS SZKOLENIA:

Celem szkolenia jest:

– wzrost skuteczności w komunikacji w języku angielskim na płaszczyźnie biznesowej pracownika,

– wzrost umiejętności pracy z językiem angielskim,

– wzrost umiejętności radzenia sobie z klientem obcojęzycznym,

– wzrost umiejętności językowych w rachunkowości,

– radzenie sobie ze stresem podczas dialogu anglojęzycznego

ADRESACI:

Kurs skierowany jest do wszystkich, którzy wiążą swoją przyszłość zawodową z dietetyką i profilaktyką zdrowia. Świetnie sprawdzi się również jako gigantyczna dawka wiedzy dla zainteresowanych dietetyką, zdrowym odżywianiem i profilaktyką zdrowia. Mogą wziąć w nim udział zarówno osoby nie związane wcześniej z dietetyką, ale także lekarze, pielęgniarki, fizjoterapeuci, trenerzy personalni.

PROGRAM SZKOLENIA:

1) Anatomia i fizjologia układu pokarmowego oraz biochemiczne podstawy żywności.
-definicja odżywiania,
-definicja trawienia,
-budowa przewodu pokarmowego,
-wydzielanie soków trawiennych i ich rola.
2) Rola, podział i źródła wybranych składników odżywczych
-znaczenie węglowodanów i ich występowanie w żywności
-znaczenie białek ich występowanie w żywności
-znaczenie tłuszczów i ich występowanie w żywności
-znaczenie soli mineralnych i ich występowanie w żywności
-znaczenie witamin i ich występowanie w żywności.
3) Zasady żywienia
– pojęcie dieta lecznicza
– pojęcie żywienie dietetyczne
– podstawowe cele żywienia dietetycznego
4)Planowanie i organizacja żywienia dietetycznego
– zasady układania i ocena jadłospisów:
*ogólne zasady planowania żywienia;
*charakterystyka posiłków;
*zasady układania jadłospisów;
*metody oceny jadłospisów;
*ocena stanu odżywiania.
– żywienie różnych grup ludności:
*żywienie niemowląt;
*żywienie dzieci;
*żywienie młodzieży;
* żywienie dorosłych;
*żywienie ludzi starszych.
5) Dieta ubogoenergetyczna i klasyfikacja diet
– podstawy żywienia dietetycznego,
– aktualny system dietetyczny,
– charakterystyka diety ubogo energetycznej,
– inne diety stosowane w wybranych jednostkach chorobowych:
* dieta łatwo strawna,
*z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
* niskocholesterolowa,
*wysokobiałkowa,
*niskobiałkowa,
*eliminująca składniki nietolerowane przez organizm.
6) Odchudzanie a nasz organizm
– wpływ odchudzania na nasz organizm i zachodzące w nim zmiany
7) Podstawy psychologii żywienia
-psychologiczne aspekty zdrowego odżywiania się i odchudzania
8) Zalecane sposoby przyrządzania posiłków i łączenia produktów
– obróbka kulinarna i jej wpływ na produkty żywnościowe
– optymalne łączenie produktów – uzupełnianie się składników pokarmowych
9) Technologia gastronomiczna
-zmiany zachodzące w żywności pod wpływem procesów technologicznych i obróbki kulinarnej,
-zmiany zawartości składników odżywczych podczas przetwarzania żywności,
-zasady prawidłowego prowadzenia procesów technologicznych.
10) Żywność funkcjonalna (probiotyczna) i żywność genetycznie modyfikowana
-żywność funkcjonalna i jej rola w żywieniu,
-żywność wzbogacona i jej rola w żywieniu,
-znaczenie żywności modyfikowanej genetycznie.
11) Dietetyka w sporcie
– zapotrzebowanie energetyczne dla sportowców
-zapotrzebowanie na składniki budulcowe sportowców
– zapotrzebowanie na sole mineralne i witaminy dla sportowców.
12) Egzamin

LICZBA GODZIN: 30

INFORMACJE DODATKOWE:

Zajęcia będą realizowane w oparciu o miarę godziny lekcyjnej wynoszącej 45 min.
Szkolenie będzie realizowane w formie stacjonarnej. 
W zależności od czasu, potrzeb będą wykorzystywane różne  elementy: ćwiczenia, testy, ankiety, udostępnianie ekranu i inne.

CENA: 2 200 zł